Att cykla på vintern – samma sak, eller?

Hösten är här, och snart är det vinter. Det betyder dock inte att du måste lägga hjälmen på hyllan och hänga in cykelbyxorna i garderoben. Än så länge kan du cykla, men du kan behöva göra vissa justeringar.

Att cykla i Sverige, framför allt på linjecykel, handlar till stor del om att inte bli för varm, samtidigt som man inte heller blir för kall. Än så länge går det bra att cykla i de södra delarna av landet, men om du bor långt norrut har du kanske redan ställt in din landsvägsracer i förrådet och istället gått över till mountainbike, fatbike eller spinning. Vi lägger ingen värdering i det, det viktiga är att man håller igång även när kvicksilvret krymper.

Men det är viktigt att göra justeringar på cykeln, efter de förändringar som vinterutrustningen innebär. Inte minst är det viktigt att justera sadeln. Kör du med andra skor vintertid, vare sig det är större storlek eller en speciell vintermodell. Olika skor har nämligen olika mycket ”stack”, alltså avstånd till pedalen. Även klossens och pedalens typ påverkar stacken. Du bör höja eller sänka sadeln med lika mycket som stacken ökar eller minskar.

Några tips för hur du håller just fötterna torra och varma på vintern hittar du här.