Tour of Guangxi – Asiens första World Tour

Cykling är stort i många asiatiska länder. Bland annat i Kina, där också majoriteten av alla cyklar, komponenter, kläder och allt annat som har med cykling att göra tillverkas. Nu har Kina, och Asien, fått sin första World Tour.

Tour of Guangxi är det första cykelloppet i Asien som har fått World Tour-status, och också den sista tävlingen under herrproffsens säsong. Loppet går från Beihai i sydligaste delen av provinsen Guangxi till Guilin i norra delen av provinsen.

Loppets sträckning säger nog inte de flesta européer så mycket. Faktum är att det här är första gången som tävlingen arrangeras. Bakom den står bl.a. de regionala myndigheterna i provinsen Guangxi, som gränsar till Vietnam.

Tävlingen består av sex etapper, och innehåller inga höga berg. Därför har många lag valt att skicka sina bästa spurtare, och vi kommer att få se bl.a. Ben Hermans, Tim Wellens, Jesús Herrada, Jack Haig och Julian Alaphilippe. Även en bergsvinnare kommer dock att koras.

Tävlingen går av stapeln 19 till 24 oktober. I dagsläget är det inte klart om det kommer att sändas eller gå att streama i Sverige.