Snus och konditionsträning – här får du svar på frågorna

Det råder många diskussioner kring tobaksvanor och träning. Som de flesta vet kan rökning påverka konditionen negativt. Men hur ser det ut med snus? Är det bättre att snusa om du är benägen att utföra tuff konditionsträning, och vad händer om du slutar med snuset?

Huruvida snus och träning går ihop är en intressant fråga. Och faktum är att de är bättre kompisar än vad du kan tro. Det ska inte påskinas att snus ger hälsofördelar, men om du vill hålla formen med hård träning och samtidigt ta dig en prilla då och då, så kommer det ena inte att påverka det andra på ett avsevärt negativt plan. Du kan således unna dig flera olika sorters snus hos https://snusers.se/ utan att behöva bekymra dig alltför mycket om hur din prestation i gymmet eller på gräsplanen kommer att te sig.

snus påverkar inte konditionenSnus – mer skonsam mot lungorna

Vid rökning tar lungorna ofta skada efter en tid. Det är främst av den orsaken som rökare känner sig mer orkeslösa och har svårt att hänga med i löparspåren. Så är inte fallet för snusare. Det som emellertid kan inträffa är att om du tar snus med hög nikotinhalt så kan blodflödet till dina muskler få sig en törn, även om detta fenomen också är värre för rökare. Ett tips är därför att välja snus med låg nikotinhalt.

Kontentan av det hela är sålunda att säga att snus inte främjar träningsresultatet, men att det inte påverkar det på ett sätt som inskränker din förmåga att lyckas i träningen på ett märkbart sätt. Genom de många olika snusvarianterna som finns, går det också att fortfarande fortsätta med snusandet, och samtidigt upprätthålla ett gott träningsresultat. Prova exempelvis nedanstående varianter som är en vidareutveckling av det klassiska snuset.

  • Nikotinfritt snus
  • Hemmagjort snus där du själv bestämmer halter och smaker
  • Vitt snus som inte förstör tänderna

 Konditionspåverkan om du ger upp snuset

Vad många naturligtvis undrar över, är om konditionen tillfälligt försämras om snuset ”läggs på hyllan”. Dock har studier visat på att de som slutar med snuset och fortsätter träna, inte kommer att märka någon nämnvärd skillnad även om små marginaler kan ses, beträffande blodtrycket och eventuell viktökning. Det går alltså att träna på som vanligt. Eftersom viktökning har påträffats hos en del snusare som slutat, är det viktigt att inte lägga av med sin träning bara för att snuset inte längre är en del av ens liv.

Det finns många tips för hur du ska trappa ned ditt tobaksbehov om det är det du önskar, alternativt övergå till någon annan metod för att stilla begäret. Att sluta tvärt är ofta ingen bra idé.