Koffein och andra prestationshöjare

Det förekommer mycket doping inom cykelsporten. Men det finns också prestationshöjare som är helt och hållet lagliga. En av dem är mycket populär i Sverige, även bland de som inte cyklar alls.

Svenskarna är storkonsumenter av kaffe, om någon nu inte visste det. Näst mest kaffe i världen dricker vi, skriver SVT Nyheter. Kanske är kaffekonsumtionen en delförklaring till varför vårt lilla land, långt uppe i norr, har lyckats utmärka sig i så många sporter.

Koffein har nämligen en prestationshöjande effekt, och till skillnad från många andra prestationshöjande substanser, som har solkat ned cykelsportens rykte, är koffein helt lagligt. Detta är en av anledningarna till att espresso är så populärt bland cyklister (den andra är kopplingen mellan landsvägscykling och Italien). Det är också av denna anledning som man kan köpa koffeintabletter i många butiker som säljer kosttillskott för idrottare. Koffeinet höjer nämligen inte bara prestationen i uthållighetsidrotter som cykling, det fungerar även i styrkesporter. Troligen hjälper det också en och annan kontorsslav att vakna till på morgonen inför träningen, vare sig det rör sig om ett gymbesök, en löprunda eller någon annan form av träning i arla morgonstund.

Varför fungerar koffein?

Eftersom koffein är lagligt, och finns i flera livsmedel som konsumeras dagligen, har det också forskats en hel del på det. Den troligaste förklaringen till koffeinets prestationshöjande effekt är att det påverkar det centrala nervsystemets adenosinreceptorer. Adenosin är ett signalämne som har nedvarvande effekt, genom att det sänker aktiviteten i nervsystemet.

Koffeinmolekylerna ser nästan likadana ut som adenosinmolekylerna. Det gör att de kan fästa på samma receptorer, och om det sitter en koffeinmolekyl på receptorn kan adenosinmolekylen inte fästa. Då uteblir den nedavarvande effekten, och den som har intagit koffeinet blir inte lika trött. En annan effekt som koffeinet har är att det ökar mängden adrenalin i blodet. Koffeinet är därför dubbelt uppiggande.

Den uppiggande effekten är som störst ungefär 45 minuter efter intag. Under ett längre lopp kan det därför vara bra att få ett koffeintillskott vid något tillfälle. Vissa tejpar fast ett koffeinpiller på styret. De är dock viktigt att inte överdosera. För högt koffeinintag kan ge hjärtklappning. Därför får inte koffeintillskott som säljs i Sverige ge ett dagsintag på mer än 300 mg, då klassas de som läkemedel. En vanlig kopp kaffe innehåller mellan 80 och 100 mg koffein, vilket innebär att många av oss får i sig mer än 300 mg om dagen.

Fungerar det för alla?

Det ska sägas direkt att alla inte upplever samma uppiggande effekt av koffein. Metabolismen för koffein varierar mellan olika individer. Ju snabbare man bryter ned koffeinet, desto snabbare märker man av effekten. Enligt studier kan nedbrytningen gå 40 gånger snabbare hos en individ jämfört med en annan, så effekten av såväl vanligt bryggkaffe som espresso och koffeintabletter kan vara extremt individuell. Olika kaffesorter innehåller också olika mycket koffein. Robustabönor har dubbelt så hög koffeinhalt som arabica. Om man upplever olika stark effekt kan det alltså bero på att man inte dricker samma kaffe.

Vill du ha en fördjupning i ämnet koffein? Läs den här artikeln.