Bli utbildad PT

Det finns många sätt att hålla sig i form på och de senaste åren har gymmet fått ta en allt större plats i människors träningsrutin. Det har också skapat en strak efterfrågan på personliga tränare, så om du har ett intresse för träning, kost och gym – varför inte utbilda dig till PT.

Att påbörja en PT-utbildning är inte svårt för den som har ett intresse för träning att göra, men att fullfölja den kan bli desto svårare om du inte också har ett brinnande intresse för att hjälpa andra människor i deras träning. Nyckeln till att bli en bra tränare, eller rent av knipa titeln som årets PT vilket Therese Berkovits blev i år, kräver ett stort engagemang i personerna du tränar och även en vilja att dela med dig av din kunskap. Det är till exempel just något som PT-Fia insett och i en artikel med Sveriges Radio delar hon med sig av sina bästa träningstips för dig som är gravid:

– Något av det viktigaste du kan göra är att lyssna på sin egen kropp, vad är dina förutsättningar när du går in i graviditeten. Chocka inte kroppen bara för att du blev gravid. Titta på det du gör idag och anpassa ju längre in i graviditeten du kommer. Generellt är styrketräning är bra, generellt är det bra att bygga upp styrkan i baksidan. Då förbereder du också för när bebisen kommer och man ska amma/flaskmata. Man sitter mycket och bär mycket framåt, säger Sofia.

Sedan finns det såklart fler anledningar till att bli personlig tränare än så. Vissa förföljer till exempel denna dröm för att få uppleva saker man annars inte skulle få chans att göra. Titta bara på stjärnornas olika tränare som själva skapar sig ett sorts kändisskap. Eller tvärt om. Kändisar som bli PTs är också en verklighet. Såsom till exempel David ”D-Flex” Seisay. Han karriär började med rap i Rob’n’Raz på 90-talet och var med i Melodifestivalen för att övergå till att träna Mikael Persbrandt så pass bra att skådelspelarens kropp utnämndes till ”Årets kropp” 2005. Och nu har han tränat skådespelaren Sverrir Gudnason för att se ut som Björn Borg gjorde runt 1980 – och enligt utsagt har Sverrir inte tränat sedan han var nio. Men resultatet blev ju bra, vilket syns både i filmen Borg/McEnroe och i tidningsartikeln som berättar om träningen skådespelaren gick igenom med D-Flex i Café.